Gäster hemma, så skapar du energigivande besök

Nyligen ställde jag en fråga på Instagram för att ta pulsen på hur vi känner inför att ha gäster hemma. Resultatet var förvånande, och kanske inte helt oväntat – omkring 70%  upplever att det som ansträngande att ha gäster. Det innebär med andra ord att sju av tio gånger kommer mina vänner att känna sig utmattade efter ett besök av mig och min familj. Inte riktigt det resultat man hoppas på!

Vi bjuder in vänner, släkt och bekanta för att det ska vara roligt både för oss som värdar och för våra gäster. Drömmen vore att kunna vända på siffrorna, att sju av tio gånger känna oss fyllda med glädje, kärlek och energi efter att gästerna har gått hem.

Lösningen, som jag ser det, ligger i att reflektera över hur jag själv kan bli en bättre gäst och hur jag som värd kan göra för att inte bli helt utmattad av besöket.

Hur blir jag en bättre gäst

Stanna inte för länge

Oavsett om det handlar om en övernattning eller bara några timmar, undvik att stanna för länge. Som ordspråket säger: ”Att komma i tid är bra, att gå i rätt tid är bättre.” Ett annat talesätt påminner oss om att ”gäster och fisk börjar lukta illa efter 3 dagar.”

Hjälp till

Fråga vad som behöver göras och hjälp till. Det kan vara att duka bordet, plocka i diskmaskinen, underhålla barnen eller bidra med matlagning. Genom att avlasta värdparet visar du även dina barn hur man agerar som gäst hos någon.

Bidra med något

Ta med något som behövs; mat, fika, snacks, ett spel eller liknande. Om besöket sträcker sig över flera dagar, överväg att arrangera aktiviteter utanför hemmet för att inkludera värdparet. Ett besök på museum, bio eller en picknick i parken kan vara trevligt alternativ.

Lämna i samma skick som när du kom

Ta ansvar för att plocka undan efter din familj. Lämna lånade saker på samma plats som när ni kom, inklusive handdukar och sängkläder. Vik ihop och lägg dem snyggt för att underlätta för värdparet.

Hur blir jag en mer närvarande värd

Prioritera och sätt besöket i perspektiv

Reflektera över vad som är viktigt – att allt är perfekt eller att du kan njuta av dina gäster och skapa fina minnen.

Träffas på dagtid istället för på kvällen

Umgås på dagen när alla är pigga och det är ljust. Det ger möjlighet att gå ut en stund och lufta barnen om det blir rörigt, samtidigt som du undviker att störa sömnrutinerna.

Sätt gränser

Definiera tydliga gränser för var gästerna får vara. Det minskar städbehovet efteråt och ger färre rum att ”fixa till ” innan besöket.

Kommunicera tydligt om avslut

Om gästerna inte förstår när det är dags att avsluta besöket, kommunicera det tydligt vid inbjudan eller under besöket. Exempelvis, ”Kul att ni kan komma över i eftermiddag! Vi ska upp tidigt imorgon så vi behöver packa ikväll. Men fram till 18.00 kan vi umgås.”

Tips på snabba sätt som skapar trivsel för dina gäster

  1. Prioritera städning i gemensamma utrymmen. Fokusera på att städa de områden där ni kommer att spendera mest tid, som badrum, gästtoalett och kök. Vädra även de övriga rummen för frisk luft och ny energi.
  2. Rena och uppmärkt handdukar till gästerna. Se till att det finns rena och tydligt markerade handdukar på toaletten. Det är både hygieniskt och trevligt för gästerna att veta var de kan torka sina händer. Mer info om märkning av gästhanddukarna hittar du här.
  3. Duka med servetter och skapa stämning med ljus. Ett enkelt sätt att lyfta vilken fika, lunch eller middag är att duka med fina servetter och tända ljus. Elektriska ljus är ett utmärkt alternativ om små barn eller husdjur är närvarande.
  4. Doft av nybakat. Förbered kakdeg eller ha bake-off-bröd i frysen. På 15 minuter kan du få ett kök som doftar fantastiskt och erbjuda något gott till fikat.

Genom att tänka på hur vi agerar både som gäst och värd, kan vi förhoppningsvis skapa en trevligare och mer energifylld atmosfär för alla. Lycka till med era kommande besök och att ni får energi att skapa fina minnen tillsammans!