Alla hjärtans dag – 5 enkla sätt att fira

Alla hjärtans dag – En tid att sprida kärlek och glädje, om man vill

Den 14 februari närmar sig, och med den kommer Alla hjärtans dag – en tid för oss att sprida extra kärlek och uppskattning till dem vi håller av.

 Alla hjärtans dag, en tradition med djupa rötter

Visst kan det kännas som att Alla hjärtans dag är ett kommersiellt påhitt, men faktum är att dess historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ursprungligen härstammar denna dag från antika romerska och kristna traditioner. Det sägs att dagen härstammar från en romersk festival som ägnades åt kärlek och fruktbarhet. Senare, under kristendomens framväxt, blev dagen associerad med helgonet Valentin, vars handlingar av hemliga kärleksäktenskap gav upphov till legenden.

  • På 1700-talet spreds traditionen över Europa och då genom att ge varandra kärleksfulla gåvor.
  • I USA introducerade företag på 1800-talet kommersiella aspekter av firandet, och sedan dess har dagen blivit en global tradition för att uttrycka kärlek och uppskattning.
  • I Sverige började firandet sent in på 1900-talet och först under 1990-talet blev alla hjärtans dag en märkesdag i almanackan.

Fira eller inte fira Alla hjärtans dag – det är upp till dig

Precis som med alla högtider har vi möjligheten att välja hur mycket vi vill engagera oss i Alla hjärtans dag. Du kanske känner att det är en dag att fira med full kraft, eller så kan det vara en enkel påminnelse att visa lite extra omtanke till de som betyder mest för dig – din partner, din familj, dina vänner och dina arbetskamrater.

 5 enkla sätt att visa kärlek och omtanke på Alla hjärtans dag

För dig som upplever att det är en utmaning att hitta tid och energi för firandet; här är några enkla sätt att sprida lite kärlek och glädje på Alla hjärtans dag.

1 Frukost på sängen: Ta chansen att överraska din partner med en mysig och/eller romantisk frukost på sängen. Duka bricka med favoritfrukosten samt en ros och ett handskrivet kort.

2 Lunch eller fika för två: Njut av en lugn stund mitt på dagen med din partner. Med barnen på förskolan eller skolan har ni chansen att koppla av och umgås ostört.

3 Kärleksfull middag hemma: Skapa en atmosfär av kärlek och uppskattning genom att duka upp till en speciell middag hemma. Låt barnen vara delaktiga genom att låta dem hjälpa till med förberedelserna. Duka med servetter, finglas och tända ljus. Skriv gärna små lappar med uppskattande ord till varje familjemedlem och lägg vid deras sittplats.

4 Familjekväll utan krav: Ge er själva en paus från vardagens måsten och prioritera tid för familjemys. Avboka kvällens fotbollsträningar och pianolektioner, laga en enkel middag tillsammans, sätt er ner och njut av varandras sällskap utan stress och krav. Spela ett spel, läs en bok eller se en film tillsammans.

5 Uppskattning till vänner och kollegor: Sprid gärna lite kärlek och uppskattning till dina vänner och kollegor också! En komplimang eller ett vänligt ord kan göra någons dag lite ljusare.