Så sköter du om en skylt i mässing

Skötselråd mässingsskyltar

Att sköta om en mässingsskylt är relativt enkelt och kräver inte mycket underhåll. Mässing är en legering av koppar och zink som har en naturlig tendens att oxidera över tid. Det är det som ger mässingen dess unika patinan. Oxideringen går generellt snabbare på mässingsföremål som sitter utomhus jämfört med de som sitter inomhus. Om du fördrar en riktigt blank mässingsskylt kan du förhala processen genom att göra följande: rengöra, polera, lacka.

Rengör skylten regelbundet

Regelbunden rengöring är nyckeln till att hålla mässingsskyltar i gott skick. Använd en mild tvållösning eller ett speciellt rengöringsmedel för mässing. Applicera med en mjuk trasa eller svamp och rengör skylten noggrant för att avlägsna smuts, damm och fingeravtryck. Undvik slipande rengöringsmedel eller grova borstar, eftersom dessa kan skada ytan.

Polera din mässingsskylt

För att bevara dess glans kan du använda polermedel avsett för mässing. Applicera polermedlet på skylten och gnid försiktigt med en ren trasa tills ytan blir blank. Se till att polera jämnt för att undvika fläckar.

För skyltar som sitter utomhus kan du även använda vissa vaxer som är avsedda för bilar och båtar.

Lacka skylten en extra gång

Våra skyltar levereras alltid med ett tunt lager av lack för att skydda mot oxideringen. Men om skylten ska sitta utomhus på en oskyddad plats, som tex en grindstolpe, kommer väder och vind påskynda oxideringsprocessen. Ett sätt att skydda skylten lite extra är att lacka skylten en gång till. Det är viktigt att ytan är ren och torr innan du lackar om skylten.