Redo för skolstart?

Redo för skolstart?

Känner även du stress för att skolstarten närmar sig med snabba steg. Att det börjar bli dags att ställa om från semester till vardag igen, att komma tillbaka till fasta rutiner som att till exempel att gå och lägga sig i tid på kvällen för att orka gå upp tidigt på morgonen.

Känns det som att du inte riktigt har koll vad som behövs för att ditt barn ska vara redo inför skolstarten. Vilka kläder och skor som har blivit för små under sommaren? Om skolväskan fortfarande är hel? Har vattenflaskan kvar sin kork? Osv. Osv.

Att gå igenom och förbereda både dig och dina barn för skolstarten är skönt att börja med redan nu, när det fortfarande är några veckor kvar. Då kan du i lugn och ro gå igenom vilka kläder som barnen har vuxit ur under sommaren; vad är trasigt och som ska lagas eller slängas, vad ska säljas eller återvinnas och vad behöver köpas nytt. Det samma gäller även all annan utrustning som barnet behöver när skolan och alla andra aktiviteter dra i gång efter sommaren; skolväska, träningskläder, cykelhjälm, pennor, block, ny förvaring, pennskrin, kritor, fotbollsskor, ridhjälm osv.

Det finns många sätt att förbereda inför skolstarten och jag tänkte bjuda på ännu ett. Metoden är inte unikt på något sätt. men jag tycker att den funkar bra då det är en enkel struktur att följa: sortera, agera och märk upp.

1 Sortera

Ta fram alla kläder som barnet har. Lägg dem på sängen eller golvet och börja sortera. Tre högar till att börja med:

  1. Behåll
  2.  urvuxet men i bra skick
  3. så trasigt att det måste slängas.

När du har sorterat upp alla kläder i de tre högarna gör du ännu en sortering. Behållhögen delar du upp i tre nya högar: att använda, att laga, att syskon får ärva. Urvuxenhögen delar du upp i två nya högar; ge bort och sälja. Sista högen – ska slängas – lägger du direkt i en kasse för att återvinnas.

Gör sedan samma typ av sortering av den utrustningen som barnet behöver till skolan, träningen och andra fritidsaktiviteter.

 

2 Agera

När sorteringen är klar är det dags att köpa, sälja, laga, ge bort eller slänga. Gå igenom vad du behöver komplettera med och se vad du behöver köpa in, vad som eventuellt kan ärvas av syskonen, eller om du kan få låna från vänner eller släkt. Lägg ut annons på det du vill sälja eller lämna in på arrangerade barnmarknader.

Hör med grannar, vänner och släkt om de behöver något av de kläder och annan utrustning som du är villig att ge bort eller låna ut.

Låt inte kassarna med trasiga saker stå kvar i källaren, utan kör i väg dem till återvinningen så snabb som möjligt. Tanken är att allt som inte ska behållas lämnar huset så snabb som möjligt och inte blir liggande i lådor eller kassar. Du vill inte ha fler saker, du vill ha rätt saker.

3 Namna och märka upp

När allt väl är sorterat och uppdaterat är det dags att märka upp allt på ett tydligt och smart sätt. Att lägga tid på detta nu kommer förhoppningsvis spara dig både tid och pengar under terminen då det blir enklare att hålla koll på barnets kläder och utrustning, samt att du har minimerat risken för att saker förväxlas eller försvinner.

Namn på allt

Använd en märkpenna med tydligt och permanent bläck för att skriva ditt barns namn på allt skolmaterial, som pennor, suddgummin, linjaler, böcker och anteckningsblock. Var noggrann och se till att namnet är lättläst och sitter synligt. Märk även upp ditt barns skolböcker och anteckningsblock med deras namn och klass. Detta kommer göra det enklare för barnet att hålla ordning på sitt material och hitta rätt böcker till lektionen. En uppmärkt skolbok ökar chansen att ditt barn får med sig rätt böcker hem och gör det enklare att återlämna skolboken om den lämnas i ett klassrum eller hemma hos någon kompis när barnen har läst läxan tillsammans.

Kläder och skor

Textilmärkpennor är ett måste när du märker upp kläder och skor. Skriv barnets namn på insidan av kläderna, särskilt på jackor, tröjor och andra plagg som kan tappa bort eller förväxlas med andra barns kläder. Använd även textilmärkpennor för att märka upp insidan av skorna.

Märk skolväskan

Ditt barns skolväska bör också vara tydligt märkt. En namnskylt som sitter på utsidan av skolväskan brukar fungera bra. Detta för att undvika förväxlingar och göra det lättare för ditt barn att hitta sin väska bland alla andra väskor i skolan. En tydligt uppmärkt skolväska minskar också risken för att den råkar hamna i fel händer, vilket kan skapa onödig förvirring för både ditt barn och andra elever.

Ett annat tips är att även sätta en skylt eller lapp med ditt telefonnummer inuti väska. Då blir det enkelt att kontakta dig om väskan råkar glömmas på skolgården eller på bussen hem från skolan.

Sportutrustning

Om ditt barn deltar i idrottsaktiviteter, märke upp deras sportutrustning, inklusive kläder, skor och andra tillbehör. Använd klistermärken, märkpennor eller skyltar, vilket som du upplever passar bäst på de olika materialen. På så sätt minimerar du risken för förväxlingar i omklädningsrummet eller på idrottsplatsen, vilket stjäl tid och energi från själva träningen.

Förvaring

Förvaring som barnen kommer använda under flera år som t ex pennskrin, glasögonfodral och lådan med ombyten, kan man med fördel kosta på en mer exklusiv märkning som en namnskylt.

Medicin och första hjälpen

Om ditt barn behöver ta mediciner på skolan eller har speciella medicinska behov, se till att märka upp medicinburkar eller första hjälpen-utrustning med tydliga instruktioner och barnets namn. Detta är avgörande för deras säkerhet och välbefinnande, och det är viktigt att skolan och lärarna är medveten om eventuella medicinska behov. En tydligt märkt medicinburk minskar också risken för att någon oavsiktligt tar fel medicin.

Att göra det här jobbet nu, innan skolan har börjat, kommer vara värt tiden du lägger. Dina barn kommer känna sig väl förberedda inför sin skolstart. Att namna och märka upp allt hjälper dina barn att lära sig att hålla reda på, och ansvara för, sina egna saker. Dessutom kommer ni spara både tid och pengar då ni har minskat risken för att kläder och utrustning försvinner, förväxlas eller glöms kvar.