Kan skyltar spara dig tid i tvättstugan?

Mer tid till annat, skapa effektivare rutiner i tvättstugan med skyltar

I genomsnitt spenderar vi ungefär 45 timmar per år i tvättstugan, vilket motsvarar lite mer än en arbetsvecka. Därför kan det vara angeläget för flera av oss att skapa en tvättstuga som är funktionell, lätt att hålla i ordning och trevlig att vistas i. Genom att göra detta kan vi minska den tid vi spenderar i tvättstugan och göra den till en mer behaglig och effektiv plats att arbeta i.

Små detaljer som underlättar

Säker Förvaring av Tvättmedel och Kemikalier: Placera tvättmedel, mjukmedel och andra kemikalier på platser där små barn och husdjur inte kan nå dem. Det är också en bra idé att hälla över tvättmedlet i burkar med tätslutande lock som skyddar tvättmedlet från att klumpa ihop sig.

Soptunna: En soptunna i tvättstugan behövs för att slänga skräp från fickor och ludd från torktumlaren. Jag rekommenderar en soptunna med lock och pedalfunktion. Locket håller dammigt skräp på plats och pedalfunktionen gör den mer bekväm att använda.

Tvättsymboler: En översikt över de vanligaste tvättsymbolerna och deras betydelse gör det lättare och snabbare att sortera tvätten. Detta kan vara till stor hjälp för både vuxna och äldre barn. Om du även märker upp tvättkorgarna med samma symboler, blir det ännu enklare att placera den smutsiga tvätten i rätt korg.

blå och vit tvättkorg-skylt med ordet vit tvätt på, graverad träskylt

Enkelt och effektivt tvättsystem

Beroende på din familjs storlek, barnens ålder, deras kläder, din tid och tillgängliga utrymme kan du anpassa din tvättstugas sorteringssystem genom uppmärkta tvättkorgar. Här är några förslag:

  • Handtvätt/Kemtvätt: En korg för kläder som inte bör tvättas i maskinen, såsom handtvätt och kemtvätt.
  • Ljus och mörk tvätt: Skapa separata korgar för ljusa och mörka kläder, sorterade efter de temperaturer du använder.

Till exempel, för vår familj har vi följande uppmärkta tvättkorgar: 40 graders ljus, 40 graders mörk, 60 graders ljus och 60 graders mörk. Beroende på dina behov kan du även ha korgar för 30 och 90 grader.

Ett annat sätt att effektivisera din tid i tvättstugan är att börja använda tvättpåsar för underkläder och strumpor. Det finns tvättpåsar med dragkedjor som tål både maskintvätt och torktumling. Lägg de smutsiga strumporna i tvättpåsen och tvätta hela påsen tillsammans med andra kläder av samma temperatur. Sedan kan du enkelt lägga hela påsen i torktumlaren. Inom någon timma har du alla dina rena och torra strumpor samlande på samma plats i stället för att leta i en stor hög av rentvättade kläder. Detta system kan spara mycket tid när du ska tvätta små plagg.

Snabb hantering av ren tvätt

Den andra halvan av tvättprocessen är att ta hand om all ren tvätt. Det är här du behöver ordning och struktur för att hålla isär smutsig tvätt från ren tvätt. Här är några tips:

Skapa Utrymme: Se till att du har tillräckligt med utrymme för att sortera och vika kläderna. Det kan vara i form av korgar, separata bänkar eller andra organisatoriska lösningar.

Sortera med namnade lådor: Använd namnskyltar för att skapa en enkel ordning som hela familjen kan följa. Märk upp korgar eller lådor med barnens namn och sortera kläderna i dem. Detta gör sorteringen snabbare och när du är klar kan barnen eller en av er föräldrarna enkelt ta med korgen eller lådan till barnens rum och placera kläderna där de ska vara.