Hjärta

Ett hjärta är en av våra vanligaste symboler och den symboliserar kärlek, romantik, livsvilja och omtanke. En symbol laddat med så mycket gott, bör ju ha en självklar plats i ditt hem och en bra present att ge bort.

Vad symboliserar hjärtat

Ett hjärta är en av våra vanligaste symboler och den har viktig betydelse i många olika kulturella, emotionella och religiösa sammanhang.

  1. Kärlek och passion: Hjärtat är kanske mest känt som symbolen för kärlek och passion. Det representerar den starka emotionella kopplingen mellan individer, oavsett om det handlar om romantisk kärlek, vänskap, familjeband eller medmänsklig empati.
  2. Liv och vitalitet: I många kulturer betraktas hjärtat som centrum för livet och vitaliteten. Det är det organ som pumpar blodet och håller kroppen igång, och symboliserar därmed livskraft och energi.
  3. Känslor och innersta väsen: Hjärtat är också associerat med människans innersta känslor och själ. Det representerar det mest grundläggande inom oss, våra känslor, våra drömmar och vår inre styrka.
  4. Medkänsla och medmänsklighet: Hjärtat symboliserar även medkänsla och medmänsklighet gentemot andra människor. Det uppmanar till att vara empatisk, omtänksam och generös mot ens medmänniskor.

Hjärtan och våra högtider

På Alla hjärtans dag, den 14 februari varje år, är det vanligt att ge hjärtformade kort, presenter och blommor för att uttrycka kärlek till ens partner eller till dem man bryr sig om.

Hjärtat är en vanlig symbol på bröllop, där det representerar kärleken mellan brudgummen och bruden. Den är en vanlig detalj på inbjudningskort, dekorationer och presenter.

På både Mors dag och Fars dag används hjärtsymboler för att visa uppskattning och kärlek till föräldrarna.

Under julen används hjärtat som en symbol för den generositet, kärlek och medmänsklighet som präglar högtiden. Det är vanligt att se hjärtformade dekorationer, presenter och symboler för att fira den andliga och mänskliga kärleken som julen representerar.