Ordning och reda – varför prioritera?

Att ta sig tid att rensa ut, sortera och märka upp hemma kan kännas jobbigt och motigt. Det är lätt att skjuta upp det på framtiden för att det känns som tiden och energin inte riktigt räcker till. Det finns dock många fina fördelar som kanske kan vara tillräckligt motiverade för att du ska ta första steget.

Mer tid till meningsfulla saker.

När saker och ting ligger på sin bestämda plats blir det enkelt att hitta det man behöver. Du spar värdefull tid när du slipper leta efter saker och städa upp. När du vill göra något med familjen går det lätt att komma igång.  Att komma iväg på en promenad vid havet går snabbt att förbereda för alla i familjen vet var locket till termosen ligger, att hundkopplet hänger på sin plats och i vilken låda de extra tjocka strumporna ligger.

Sinnesro och ny energi.

Det kan kännas stressande och överväldigande att ha rörigt omkring sig, medan ett rent och organiserat hem ger en känsla av lugn och kontroll. Synintrycket av rena ytor och rum skapar lugn i sinnena. Du kan slappna av och få ny energi när du är hemma, vilket kan ha en positiv effekt på din hälsa och ditt välbefinnande.

Chans till en friskare vardag.

Ett välorganiserat hem går snabbare att städa.  Och, om det även är lätt för alla i familjen att hålla reda på sina kläder, utrustning och hygienartiklar är chansen större att man inte smittar varandra när någon i familjen blir t ex förkyld eller magsjuk.